Lån, kredit och skuld

”En kvarn kan inte drivas med lånat vatten” säger ett turkiskt ordspråk. Ja, det är en sann sentens. Frågan är om man klarar av att leva efter dessa visdomsord, när man allt som oftast möts av påtryckningar från låneföretag och liknande erbjudanden i media. Exempelvis sms-lån, som är på kartan idag. Allt fler lånar, men har sedan svårt att betala tillbaka sina skulder. Om inte vattnet finns när man törstar, då är man säkerligen mer än bara desperat. Om vattnet nu är en symbol för pengar, då antar jag att man tar ett lån. Att ta ett lån innebär att även det är en kostnad i sig, så även om det anses vara räntefritt – så tillkommer förmodligen en del andra utgifter, förutom självaste skulden – möjligen en avgift för faktura eller liknande administrativt arbete som de ska ha betalt för.

KreditVissa lån kanske är oundvikliga då man behöver pengarna exempelvis under en viss tids studier.

CSN-lån är i många fall ett måste för att man som student ska kunna klara av alla vardagliga ting och utflykter som är nödvändiga när man pluggar.

Värt att tänka på när man funderar på att ansöka om en kredit, det är att låneföretagen försöker få det att låta som att det är rena rama drömmen att skaffa sig ett lån. Specifikt när det beskrivs oftast som något ”tryggt”, ”det finns inga dolda avgifter”, ” det är en fast månadskostnad”, ” det finns ett låneskydd om oturen är framme”, ”det förekommer betalningsfria månader”, ”pengarna direkt på kontot”, ”det är enkelt och smidigt att förlänga lånet”. Förvisso, men var finns smidigheten när resurserna är slut? Ett lån ska alltid betalas tillbaka, därav skuld. Att stå i skuld till någon är inte bara fysiskt påfrestande utan också psykiskt.

Det kommer att kosta mer än det smakar. Om inte förnuftet talar när du ska göra en affär, undvik att handla då. Det är inte värt att betala av lån och krediter med extra kostnader. Du blir absolut inte rikare av det. Att en studieskuld som hänger över dig i kanske 25-30 år, det ska inte inge särskilt mycket ångest om du känner att studietiden givit dig något och du har lyckats få ett jobb tack vare det. Kunskap är värt att investera i. Men att ta flera sms-lån för att ha råd med krogrundor och liknande, ja det är en idioti. Så försök att motarbeta den där impulsiva låne-djävulen när det dyker upp. Avslutningsvis, några kloka betvingade, danska ord om skuld. ”Det är tungt att betala för bröd som redan är uppätet.”