Få koll på din privatekonomi

husAtt ha en bra koll på sin privatekonomi är inte alltid det lättaste om man har många räkningar som skall betalas samt avbetalningar på till exempel hus och bil. Idag handlar man också mycket på nätet vilket gör att man lätt kan tappa översikten av hur mycket man spenderar om man också använder sig av kreditkort eller dylikt. Här nedan kommer några tips på hur man får en bra översikt över sin ekonomi så att man vet hur mycket pengar som kommer in och hur mycket utgifter man har. En bra budget är kärnan i en god privatekonomi.

När man ska göra en budget över sin privatekonomi så är det bra att börja med hur mycket inkomster man har i hushållet. Bor man ensam så utgår man ifrån sin lön eller annan form av inkomst som studiemedel, eller pension. Är man fler inkomsttagare så kan man slå ihop den totala inkomsten man har tillsammans. Genom att göra det får man direkt en överblick hur mycket pengar man har att röra sig med. Det är lättsammare att teckna ned nettolön då man ser vilken fysisk mängd man har att arbeta med. Man kan fylla i sin budget i en budgetkalkyl eller så kan man använda en vanlig anslagstavla och dela upp i olika kolumner.

Sedan så räknar man ihop sina totala utgifter, och det innefattar allting såsom, mat, bensin, kläder, nöjen, avbetalningar och så vidare. Det kan också vara bra att titta på tidigare kontoutdrag sedan några månader tillbaka och räkna ihop utgifterna, så får man ett snitt på hur mycket man gör av med, och utifrån det sätta en lägre budget för att spara mer pengar. Genom att dela upp de olika slags utgifter i olika kolumner så kan man få en exakt bild på hur mycket pengar som går till diverse ändamål.

När man har sin budget framför sig i klartext så kan man sedan bestämma hur mycket man ska lägga på olika ändamål, sätta en gräns för hur mycket mat och nöjen skall få kosta en per månad exempelvis. Man bör ha med ett sparande i sin budget för eventuella utgifter eller framtida ändamål. Följer man sin budget man har kommit fram till kan man enkelt spara pengar tack vare att man har god översikt över hur mycket man gör av med. Tydliga gränser är viktigt när det kommer till privatekonomi. En välplanerad budget är mycket lönsamt.