Börja spara pengar

Spara pengarI detta blogginlägg tänkte jag ge dig några tips på hur du kan komma igång med ditt sparande. Att spara pengar långsiktigt är viktigt för att skapa trygghet i privatekonomin. Ett stort sparkapital gör att du klarar oförutsedda kostnader utan att behöva låna pengar. Slipper du ta ett lån så slipper du även den ränta och de avgifter banken kräver dig på för att få tillgång till pengar.

 

1. Sätt upp realistiska mål

Se noga över din ekonomiska situation för att veta hur mycket du kan spara varje månad. Ta med alla dina utgifter i beräkningarna, även övriga utgifter för t.ex. nöjen. När du gjort detta vet du hur mycket du börde klara av att spara varje månad.

2. Ställ krav på dig själv

Målen ska vara realistiska, men inte heller för enkla att uppfylla. Att spara undan 50 kr varje månad för att på så sätt kunna stoltsera med att vara en sparande person kommer inte ge dig en ekonomisk trygghet under överskådlig tid. Bestäm dig för att spara en realistisk men samtidigt ordenligt summa i förhållande till dina inkomster. 5-10% av nettolönen borde vara fullt möjligt och en bra nivå för de flesta.

3. Norpa inta av sparkapitalet

Var bestämd med att inte använda sparkapitalet titt som tätt för att täcka upp för onödiga utgifter du dragit på dig. De pengar som hamnat på sparkontot ska inte kunna flyttas därifrån hur lätt som helst. Om du har en svår månad kan du istället spara en mindre summa än vanligt, eller i värsta fall hoppa över att spara undan pengar just då.

4. Bestäm dig för vad du ska spara till

Att sätta up mål för ditt sparande brukar fungera som motivation. Om du t.ex. vill resa jorden runt på din 40-årsdag kan det fungera som motivation för att spara undan en mindre summa varje månad långt innan du fyller 40. Du kanske drömmer om att köpa en ny och dyr bil. Istället för att ta lån kan du spara undan pengar under längre tid och lösa bilköpet direkt och undvika ett billån.

 

Detta var några tips på hur du kan motivera dig att spara pengar. Huvudsaken är inte främst hur mycket du sparar varje månad, utan att du verkligen gör det kontinuerligt. I början kan det kännas svårt med motivationen när sparkontot inte innehåller en större summa. Men med tiden kommer du märka att sparpengarna växer – och i takt med det växer förhoppningsvis motivationen. Så länge du sparar mer än 200 kr per månad är det helt klart värt att ha ett kontinuerligt sparande. 200 kr per månad blir ju 2 400 kr per år – och i förlängningen 24 000 kr på 10 år. Tänk dig då om du klarar av att spara 2 000 kr per månad. Med lite enkel matematik blir det 24 000 på ett år istället, eller 240 000 kr på tio år.