Silver – en tacksam ädelmetall att göra smycken av

Silver har i århundraden använts till smycken och är en tacksam ädelmetall att arbeta med. Det kanske mest fascinerande arbetet med silver är filigran, som är rena konstverk gjorda av mycket tunna silvertrådar och ibland små kulor som löds i en ram. Denna metod att arbeta med silver och även guld användes för att göra smycken, statyetter, skålar och mycket mer. I Asien användes den mycket bland överklassen för att göra små spetskragar att dekorera klänningar och dräkter med. Men det vanligaste är att filigran används till att göra smycken i alla dess former.

På grund av tiden det tar att göra dessa smycken så kostar de oftast lite mer än vanliga silversmycken från Smycken för alla. Men ett par silverörhängen gjorda i filigran är fullt möjligt att ha råd med och de är inte bara ett par örhängen utan små konstverk.

Gör dina egna örhängen

Är du intresserad av smycken så varför inte ta en kurs i att tillverka silversmycken. Det är roligt och kreativt att arbeta i silver, och även om du inte kan göra filigran så kan du skapa mycket med silver. Om du ligger lite åt det lata hållet så kan du köpa färdiga smyckesdelar i silver och göra dina egna silverörhängen. Så småningom när du lärt dig lite mer kan du göra ett eget set i silver.

Silversmyckestillverkning är något som har ökat i popularitet och det finns att lära sig på de flesta studieförbunden. Eftersom silver är relativt lättarbetat och lagom mjukt att bearbeta och forma så går det att skapa mycket med det. Tyvärr finns det inte så många kurser i Sverige i filigran men du kan hitta ett flertal på kontinenten.

Så låt kreativiteten flöda eller låt dig inspireras av något smycke som du fattat tycke för.